×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true

ویژه های خبری

یک فوتی در برخورد تریلی و پژو درمحور سلفچگان به قمافتتاح واحد دندانپزشکی پاچیان و مرکز درمان پیشگیری هاری در جعفرآباد قمتشکیل شورای تخصصی سینما در قمآرامش به صحن شورای شهر قم برگشتسه نفر جان باختند و سه نفر دیگر مصدوم شدندرشد ۸ درصدی مصرف برق در استان قمساخت مسجد توسط خواهر و برادر خیر قمی گام بلند اتاق بازرگانی قم برای رشد تولید و جذب سرمایه خارجینمایشگاه خوشنویسی "معصومه معصومان" در قم بر پا شدکاهش ۵ درصدی جرائم سایبری در قمدر پرونده‌های اقتصادی هم مجرم باید مجازات شود و هم حقوق زیان‌دیده جبران شودلغو برنامه‌هایی ابتدایی دهه کرامت در بقاع متبرکه قم و برگزاری یادبود جانباختگان بندر شهید رجایی سرپرست روابط عمومی استانداری قم منصوب و معرفی شدحمل و نقل عمومی قم در روز دختر رایگان می‌شودفردا در سراسر ایران عزای عمومی اعلام شدبازدید از موزه فاطمی در روز میلاد حضرت معصومه (س) رایگان شدمسئولان هرگونه سهل‌انگاری یا تعمّد را کشف و پیگیری کنندآمادگی دانشگاه علوم پزشکی قم برای کمک رسانی به مصدومان حادثه هرمزگانبرپایی جشن بزرگ روز دختر به احترام عزای حادثه بندر عباس به تعویق افتادبرنامه های گرامیداشت میلادحضرت فاطمه معصومه و روز دختر در قم اعلام شد
true
در پرونده‌های اقتصادی هم مجرم باید مجازات شود و هم حقوق زیان‌دیده جبران شود
رئیس کل دادگستری استان قم با تاکید بر اینکه قانونِ بدون روح عدالت، آینه‌ای کدر است، گفت: در پرونده‌های اقتصادی، صدور رأی باید به گونه‌ای باشد که هم مجرم مجازات شود و هم حقوق زیاندیده کاملاً جبران شود.

به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی فردونیوز؛حجت‌الاسلام والمسلمین سیدکاظم موسوی رئیس کل دادگستری استان قم در گفت‌و‌گو با خبرگزاری میزان، به تشریح برنامه‌های این دادگستری در سال پیش رو به منظور تحقق عدالت، پرداخت که شما را به خواندن این گفت‌وگو دعوت می‌کنیم.

تلاش برای تحقق عدالت در شهر کریمه اهل بیت(س)

میزانبا توجه به شعار دادگستری قم مبنی بر «عدالت اسلامی برای احیای حقوق عامه در شهر کریمه اهل‌بیت علیهم السلام، چه راهکار‌هایی برای تحقق عملی این شعار در نظام قضایی استان پیش‌بینی شده است؟

حجت‌الاسلام والمسلمین موسوی: استان قم، به برکت وجود حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه (س) و حوزه علمیه و مراجع معظم تقلید، همواره پرچم‌دار ترویج معارف اسلامی، مهد انقلاب و عدالت‌خواهی بوده است. ما در دادگستری استان، با الهام از آموزه‌های اهل‌بیت (ع)، تأکیدات مقام معظم رهبری و رهنمود‌های ریاست قوه قضاییه و بر مبنای سند تحول و تعالی قوه قضاییه و برنامه‌های بالادستی، تلاش می‌کنیم تا «عدالت اسلامی» را نه‌فقط در مقام شعار، بلکه در عمل محقق کنیم. 

برای تحقق این هدف، چند محور اساسی را دنبال می‌کنیم: 

۱. توسعه آموزش‌های تخصصی قضات: برگزاری دوره‌های فقه قضایی، حقوق اسلامی و روش‌های نوین دادرسی با محوریت اجتهاد پویا و انطباق با نیاز‌های روز جامعه. 

۲. تقویت تعامل با مراجع عظام و حوزه علمیه: استفاده از ظرفیت‌های علمی حوزه قم برای استخراج مبانی دقیق فقهی در صدور آرای قضایی. 

۳. شفاف‌سازی و سرعت در رسیدگی: با بهره‌گیری از فناوری‌های نوین و کاهش فرایند‌های غیرضروری. 

۴. توجه ویژه به حقوق عامه: به‌ویژه در پرونده‌های اقتصادی و اجتماعی که مستقیماً با زندگی مردم مرتبط است.

میزان: با توجه به جایگاه قم به عنوان شهر علم و اجتهاد، چگونه می‌توان آرای صادره از سوی قضات این استان را به الگویی برای نظام قضایی کشور تبدیل کرد؟

تاکید بر الگوسازی آرای قضایی استان

حجت‌الاسلام والمسلمین موسوی: الگوسازی آرای قضایی نیازمند ترکیب سه عنصر است: 

- تخصص قضایی بالا: قاضی باید هم به فقه مسلط باشد و هم با مسائل نوپدید حقوقی آشنا شود. 

- عدالت‌محوری و اخلاق قضایی: رای یک قاضی قم باید آینه‌ای از اخلاق اسلامی و انصاف باشد تا مورد اقبال عمومی و علمی قرار گیرد. 

- مستندسازی و انتشار آرای برتر: ایجاد «بانک آرای الگویی» در استان و ارائه آن به مراجع قضایی کشور برای بهره‌برداری سایر دادگستری‌ها. 

ما در حال راه‌اندازی «کارگروه تخصصی الگوسازی آرای قضایی» با حضور اساتید حوزه، قضات برجسته و حقوقدانان هستیم تا آرایی که از دقت فقهی، نوآوری حقوقی و عدالت‌طلبی برخوردارند را استخراج و ترویج کنیم.

در صدور رای هم مجرم باید مجازات شود و هم حقوق زیاندیده کاملاً جبران شود

میزان: چگونه می‌توان بین «اجرای قانون» و «احیای حقوق مردم» در پرتو عدالت اسلامی توازن برقرار کرد؟ 

حجت‌الاسلام والمسلمین موسوی: قانونِ بدون روح عدالت، آینه‌ای کدر است. ما در استان قم با تأسی به فرمایش امام راحل (ره) که قضا را «ولایت بر فصل خصومت» می‌دانستند، به قضات توصیه می‌کنیم در مواردی که قانون ناقص است یا نیاز به تفسیر دارد، به منابع معتبر فقهی مراجعه کنند. مثلاً در پرونده‌های اقتصادی، صدور رأی باید به گونه‌ای باشد که هم مجرم مجازات شود و هم حقوق زیاندیده کاملاً جبران شود.

اجرای برنامه‌های آموزشی برای قضات

میزانآیا برنامه‌های آموزشی خاصی برای قضات در نظر گرفته‌اید تا به این استاندارد‌ها دست یابند؟ 

حجت‌الاسلام والمسلمین موسوی: بله. در هدف‌گذاری صورت گرفته، برگزاری کارگاه‌های «فقه القضاء» با حضور اساتید برجسته حوزه و تجمیع پرونده‌های نمونه در «کتابخانه آرای الگویی» از عمده اهداف ماست که جمع‌آوری کرده‌ایم تا قضات جوان از تجارب عملی پیشینیان استفاده کنند. 

میزانآیا برنامه‌ای برای تعامل بیشتر با مردم و افزایش اعتماد عمومی به دستگاه قضایی دارید؟ 

حجت‌الاسلام المسلمین موسوی: مردم‌محوری از اصول اساسی ماست. معاونت تخصصی حقوق عامه در دادسرای عمومی و انقلاب و مشاوره‌های قضایی رایگان و رسیدگی به امور حقوقی و قضایی مردم را در قالب میز‌های خدمت روزانه، هفتگی و ماهانه تقویت کرده‌ایم. همچنین از طریق فعالیت‌های رسانه‌ای و گفت‌وگوی مستقیم با اصناف و نخبگان، درصدد شفاف‌سازی عملکرد قضایی هستیم. 

قضات احکام را بر اساس «قسط» صادر کنند

میزانپیام شما به عنوان رئیس کل دادگستری قم به قضات استان چیست؟ 

حجت‌الاسلام والمسلمین موسوی: قم تنها یک شهر جغرافیایی نیست، بلکه مهد فقه و عدالت‌پژوهی است و همواره پرچم‌دار ترویج معارف اهل‌بیت (ع) در عرصه‌های اجتماعی بوده است. شعار ما برگرفته از سیره امیرالمؤمنین (ع) است که فرمود: «بالعدل قامت السموات و الارض». احیای حقوق عامه در این شهر، یعنی تحقق عینی «کرامت انسانی» که اهل‌بیت (ع) بر آن تأکید داشتند. قضات ما ان‌شاءالله احکام را بر اساس «قسط» صادر کنند. قضات عزیز شما در شهر حضرت فاطمه معصومه (س) خدمت می‌کنید. هر رأی شما می‌تواند ترجمان عدالت علوی باشد. با تقوا، تخصص و تلاش بی‌وقفه بکوشید تا قم را به قطبی الهام‌بخش برای قضاوت اسلامی تبدیل کنید و مردم حلاوت فقه شیعه را در آراء و رفتار قضایی تماشا کنند.
پایان پیام

true

true
false
true